Concertprogramma seizoen 2017 - 2018

Klik hier voor de foto's van Henry Colijn

Zaterdag 30 september 2017

Bert’s Swing Express

Trompettist Bert de Kort heeft in 2016 het initiatief genomen om een jazzprogramma samen te stellen onder de noemer “Easy Jazz”. Van het programma werd in maart 2016 een televisieregistratie gemaakt met als decor Nick Vollebregt’s Jazz Café in Laren.
Easy Jazz staat voor swingmuziek uit de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw. De formatie “Bert’s Swing Express” kan de vergelijking wekken met de Buena Vista Social Club, omdat de meeste bandleden al enigszins op leeftijd zijn, maar nog vol overtuiging en klasse de jazzmuziek spelen. Daarin paren zij zich kwalitatief aan hun populaire Cubaanse collega’s , alleen de muziekstijl is beduidend anders natuurlijk.


Bert’s Swing Express


Buena Vista Social Club

Bert’s Swing Express kent in de bezetting veel bekende namen uit de Nederlandse jazzscene met linken naar de Dutch Swing College Band.

De bezetting voor het programa “Easy Jazz” is:

Bert de Kort; trompet, zang en leider van de band
David Lukács; klarinet en saxofoon
Rob Agerbeek; piano
Ton van Bergeijk; gitaar en zang
Jacques Kingma; contrabas
Dolf Helge; drums
Susanne de Rooij; zang

Bert de Kort
In twee perioden (1967-1977 en een periode vanaf 1999) heeft Bert de Kort roemruchte jaren meegemaakt als lid van de legendarische Dutch Swing College Band (DSCB). De band die met hoogstaande dixielandmuziek ook een internationaal handelsmerk voor Nederland is met vele optredens in het buitenland. De Kort (1942) startte zijn beroepscarrière in Frankrijk en Duitsland in het circuit van clubs van het Amerikaanse leger. Na een aantal jaren in de Verenigde Staten te hebben gemusiceerd trad Bert de Kort toe tot de DSCB als opvolger van Ray Kaart. In tien jaar maakte De Kort een keur van Amerikaanse gastsolisten mee waarmee ook platen werden opgenomen. In 1977 sloot Bert zijn eerste periode bij de DSCB af om in Amsterdam de jazzclub “Jazzland” te gaan beginnen. In die tijd “blies” hij ook de band “Dixieland Pipers” nieuw leven in. Bert de Kort bespeelt niet alleen de trompet, maar hij heeft ook vocale talenten en staat borg voor een professionele vertolking van jazzmuziek.


Bert de Kort


Rob Agerbeek

Rob Agerbeek
Rob Agerbeek kent Bert de Kort ook uit de periode (1977-1981)dat deze de “Dixieland Pipers” opnieuw oprichtte.
Agerbeek wordt gerekend tot de beste Nederlandse jazzpianisten. Begin jaren ’50 kwam hij met zijn ouders vanuit Nederlands Indië en het gezin vestigde zich in Nederland.
In de zestiger jaren maakt Rob Agerbeek o.a. deel uit van de populaire Diamond Five en gaat in de loop der jaren steeds meer moderne jazz spelen. Hij ontpopt zich tot één van Nederlands meest innovatieve jazzpianisten. Ook is hij veel gevraagd met zijn trio, waarmee hij befaamde Amerikaanse musici begeleidt zoals de saxofonisten Ben Webster, Hank Mobley, Dexter Gordon, George Coleman, Johnny Griffin en Gene Ammons. Ook toert hij enige tijd met drummer Art Blakey en zijn fameuze Jazz Messengers
Als boogie woogie pianist maakte Rob Agerbeek furore en deed, samen met Rob Hoeke en Jaap Dekker, theatertournees met de show: “The Grand Piano Boogie Train”.

David Lukács
David (Breda, 1978) behoort tot de jongere garde van Bert’s Swing Express en begon met klarinetspelen op elfjarige leeftijd. Als zoon van een groot jazzliefhebber is hem de jazz als het ware in zijn dna meegegeven.. Toen hij zestien was ging David ook tenorsax spelen en inmiddels is hij een klarinetist en saxofonist van ongekende klasse, die ook internationaal opereert.
Lukács studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en kreeg les van John Ruocco, Barry Harris, Scott Hamilton en Lee Konitz.
Als twintigjarige won hij in 1998 de Kobe Jazz Award en toerde in 1998, in1999 en in 2012 door Japan. Sinds een paar jaar maakt Davis Lukács deel uit van de Dutch Swing College Band waarmee hij over de hele wereld reist. Naast concerteren is David als docent verbonden aan het conservatorium van Lenk in Zwitserland.
Het spel van Lukács doet denken aan jazzgrootheden als Lester Young, Stan Getz en Benny Goodman.


David Lukács


Ton van Bergeijk

Ton van Bergeijk
Ton van Bergeijk is een meester op het gebied van de fingerpicking techniek op gitaar, ukelele en banjo. “Fingerpicking” is een speeltechniek waarbij de snaren van de gitaar bespeeld worden door ze aan te slaan, of de snaren met de vingers te plukken. Dit is een hele andere speeltechniek en geeft een ander effect dan bijvoorbeeld het spelen van akoestisch ritmegitaar. Ook deze techniek beheerst van Bergeijk overigens ten volle.
In 1983 besloot Ton van Bergeijk te stoppen met zijn werken als systeemprogrammeur en zich volledig te gaan wijden aan muziek maken. Hij was lid van diverse begeleidingsbands en –orkesten en maakte deel uit van het Boulevard of Broken Dreams Orchestra, de Izzies, the Beau Hunks en tot november 2015 van de Dutch Swing College Band. Ton kwam in de loop der jaren in aanraking met zeer diverse muzikale stromingen van transsylvanische fiddle tunes tot free jazz en van klassiek tot funk. Al die muzikale invloeden hebben hun sporen nagelaten in de speelstijl van Ton van Bergeijk.

Jacques Kingma
Jacques Kingma was al in zijn studententijd aan de TU Delft actief op de contrabas en speelde veel met diverse studentenorkesten. Zijn bekendste orkest is dat van Ted Easton geweest waar hij van 1972 tot 1978 deel uitmaakte. In die periode heeft hij ook, met een keur van bekende Amerikaanse musici gespeeld en meer dan 50 plaatopnamen gemaakt. Zo speelde Jacques samen met onder meer Bobby Hacket, Billy Butterfield, Buddy Tate, Al Grey, Jimmy McPartland en Ralph Sutton.
Hij viel regelmatig als bassist in bij de Dutch Swing College Band en speelt nu nog steeds in de Reunion Jazz Band (met oud-leden van de Dutch Swing College).
Jacques Kingma heeft een uitgebreide akkoordenkennis en zijn spel kenmerkt zich in strakke, stuwende baspartijen en voortreffelijk solowerk.

Dolf Helge
Dolf Helge begon al vroeg zijn carrière in de jazzmuziek. Als jazzdrummer speelde hij al vanaf zijn 17e jaar in diverse muzikale bezettingen. In 1991 richtte Dolf Helge Jazz Cafe de Bierkelder op, waar hij behalve de horeca exploitatie ook de jazzmuziek voor zijn rekening nam, zowel in het organiseren als in het performen als jazzdrummer.
Helge heeft in 2016 ook in jazzclub Perdido gespeeld met het Anke Angel Prevoo Trio, waarbij hij de vaste drummer is. In de tijd dat Dolf Helge Jazz Cafe de Bierkelder exploiteerde wilde hij op het jazzpodium een saxophone battle organiseren. Dat initiatief werd opgepakt door de saxofonisten Wim Ninaber en Ruud Bergamin en met drie andere saxofonisten vormde zij het begin van the Great Saxophone 5 + Band, waarbij Dolf Helge het slagwerk deed. In de bigband “Doctor Bernard and his Swingorchestra” is Dolf Helge de vaste drummer en ook als freelancer heeft hij op tal van podia gespeeld.


Jacques Kingma


Dolf Helge

 V.l.n.r.: Dolf Helge, Jacques Kingma, Rob Agerbeek en Ton van Bergeijk

Susanne de Rooij
Susanne heeft een ruime ervaring in de professionele muziek- en musicalwereld. In 2003 is zij afgestudeerd aan de Academie voor Lichte Muziek en in 2007 heeft ze de musicalopleiding afgerond bij de Nederlands Musical Ensemble (NME) academie. Naast deze praktijkopleidingen heeft de Rooij ook de studie Theater- , Film- en Televisiewetenschappen gedaan.
Zij heeft meegewerkt aan verschillende musicalspektakels van onder andere Joop van der Ende en heeft als backingvocalist opgetreden bij Marco Borsato, Karin Bloemen, Lee Towers en Frans Bauer. Ook heeft zij diverse televisieoptredens gehad. Sinds kort maakt Susanne de Rooij haar eigen muziek en begeleidt zichzelf op de piano. In Den Haag heeft zij deelgenomen aan de contest “She Singersongwriters” en presenteerde daar haar debuutsingle “Maak je dromen waar”.
Het feit dat Susanne bij Bert’s Swing Express haar opwachting maakt voor de vocale afwisseling in de band getuigt van haar veelzijdigheid.


Susanne de Rooij en Rob Agerbeek

 

© webdesign 2017: Ackers.nl

Perdido sponsors
De concerten worden mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van sponsors van de jazzclub. Sponsors hebben met een introducé vrije toegang tot alle evenementen welke door de jazzclub worden georganiseerd. Op verschillende manieren wordt door de jazzclub naamsverwijzing gegeven aan de sponsors. Onze zeer gewaardeerde sponsors zijn:

InfraSun
Van de Woestijneheem 37
2182 AH Hillegom
tel. 0252-700265

Heemborgh Hillegom
Hoofdstraat 142
2181 EH Hillegom
tel.: 0252-516413
www.heemborgh.nl

Damo Natuursteen
Ampèrestraat 2
2181 HB Hillegom
(Ind. terrein Horst ten Daal)
tel. 0252-520329
www.damonatuursteen.nl

Expirion
Van de Woestijneheem 37
2182 WL Hillegom
tel. 06-26934881
www.expirion.nl

Schoonderbeek Installatietechniek
2e Loosterweg 3 - 2182CG Hillegom
(t) 0252-537537
www.schoonderbeek.nl

Haven 6
2182 JK Hillegom
www.ackers.nl

Nieuwe sponsors zijn te allen tijde van harte welkom