Concertprogramma seizoen 2018 - 2019

 

11 mei 2019

Frank Paavo

De voorlaatste concertavond op zaterdag 11 mei 2019 is voor de groep “Frank Paavo Quintet” met de volgende bezetting Frank Paavo; sopraan- en tenorsaxofoon, Thijs Cuppen; piano, trompettist, nog te bepalen, Olaf Meijer; contrabas en Klaas van Donkersgoed; drums.

Frank Paavo staat bekend als de jazzpainter van Amsterdam en speelt met zijn quintet swingende jazz met ritmes en klanken van de hardbop uit de jaren 50 en 60 en de muziek van jazziconen als Wayne Shorter en Charles Mingus. De muziek is verrassend, doorleefd en verpakt in een jasje van bedrieglijke eenvoud en humor.

Op de debuut-CD Jazz Painter (2017) die de Amsterdamse saxofonist Frank Paavo (58) onder eigen beheer heeft uitgebracht, komen een aantal wegen, dat elkaar uiteindelijk wel moést kruisen, op een fraaie en organische manier bij elkaar.

Nadat hij in de jaren zeventig en tachtig werkzaam was geweest in de meest uiteenlopende muziekstijlen (pop, jazz, impro en Surinaamse muziek), brak Paavo zijn loopbaan als professioneel musicus af om een evenementenbureau te beginnen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan; in 2007 pakte Frank de saxofoon weer op en nam meteen ook weer les bij een aantal bekende jonge saxofoontalenten. Altiste Tineke Postma was in dat verband erg belangrijk voor Frank. Niet alleen voor zijn saxofoonspel, maar ook omdat Tineke hem stimuleerde om eigen muziek te schrijven. Dit opende de deur naar een kant van Frank’s muzikale persoonlijkheid die nu tevoorschijn kwam en gaf hij blijk van een onontdekt talent voor het schrijven van frisse, catchy thema’s die zich goed lenen voor improvisatie. De muziek die hij voor deze plaat componeerde is een fraai samenhangend geheel van stukken die een ‘feel good’-factor met elkaar gemeen hebben; ze hebben geen doorwrochte of complexe structuren en worden door de band fris gespeeld.

Hoewel hij zich zijn hele leven met allerlei muzieksoorten heeft beziggehouden, is dit een echte jazzplaat; de belangrijkste muziek in Frank’s leven. Allerlei invloeden zijn hoorbaar op dit album, maar de belangrijkste verwijzing in de composities ligt toch wel bij de hardbop uit de jaren zestig.

“ Reeds in zijn vroege kinderjaren was het duidelijk dat er muzikaliteit door de aderen van saxofonist Frank Pavoo stroomde. Hij nam piano- en dwarsfluitlessen op zijn zevende en begon zijn eigen jazzgroep toen hij achttien werd.
In de daaropvolgende decennia ontwikkelde Frank zich tot een succesvolle popmuzikant en leefde hij het intense leven dat gepaard gaat met het spelen in concertzalen en clubs, reizen, repeteren en opnames, lange nachten in de bus en onregelmatige werktijden.
De behoefte aan meer regelmaat in zijn leven voerde Frank weg uit het hart van de muziek en bracht hem naar evenementmanagement voor artiesten en tv-persoonlijkheden. Maar zijn banden met de muziek werden niet volledig verbroken, hij bleef doorgaan met klassiek pianospelen en het geven van privélessen als saxofoondocent.

In 2007 besloot Frank dat het tijd werd om zijn saxofoon uit zijn koffer te halen en te luisteren naar de krachtige lokroep van de muziek om weer te gaan spelen. Frank wilde zichzelf ontwikkelen als jazzsaxofonist en voelde zich sterk aangetrokken tot de opwindende nieuwe lichting jazzsaxofonisten van Nederlandse bodem, waaronder altsaxofoniste Tineke Postma, wiens spel en saxofoonlessen een grote invloed op Frank hebben gehad.
Volledig opgeladen en sterk gemotiveerd begon Frank aan het ontwikkelen en uitbouwen van zijn muzikale vaardigheden, onder het mentorschap van Tineke. In 2012 werd het duidelijk dat er iets anders in Franks vruchtbare brein tot gisting was gekomen dat nagenoeg verwaarloosd was.

Tussen zijn twaalfde en twintigste had Frank een aantal composities geschreven, die hij na een lange tijd weer onder de loep nam. De kwaliteit van de door hem geschreven muziek inspireerde hem om compositielessen te nemen en weer met schrijven te beginnen. Zijn docente Tineke spoorde hem aan om zijn eigen muziek te componeren, waardoor uiteindelijk de bal ging rollen die leidde tot deze cd die hem als componist in het voetlicht plaatst.
Als componist wil Frank duidelijk maken wat onlogisch is, licht werpen op de duisternis en het onmogelijke mogelijk maken. Zijn methodiek wordt gedreven door emotie, structuren ontstaan in het moment en verbindingen en verwijzingen scheppen zichzelf.

Franks muziek is levendig, swingend, vol humor en laat zien welke waarden voor hem belangrijk zijn: muziek die barst van positieve energie en voor iedereen toegankelijk is. Zijn composities vertonen overeenkomsten met de ritmes en klanken van de hardbop uit de jaren vijftig en zestig en de muziek van jazziconen als Wayne Shorter en Charles Mingus. Frank groeide op met hun muziek en verdient alle lof voor zijn inspanning om die opnieuw leven in te blazen door te doen wat alle grote jazzmusici uit dat tijdperk deden: eigen werk spelen”.

Bron: Frank Paavo - Jazz Painter


webdesign 2018: Ackers.nl

Perdido sponsors
De concerten worden mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van sponsors van de jazzclub. Sponsors hebben met een introducé vrije toegang tot alle evenementen welke door de jazzclub worden georganiseerd. Op verschillende manieren wordt door de jazzclub naamsverwijzing gegeven aan de sponsors. Onze zeer gewaardeerde sponsors zijn:

InfraSun
Van de Woestijneheem 37
2182 AH Hillegom
tel. 0252-700265

Heemborgh Hillegom
Hoofdstraat 142
2181 EH Hillegom
tel.: 0252-516413
www.heemborgh.nl

Expirion
Van de Woestijneheem 37
2182 WL Hillegom
tel. 06-26934881
www.expirion.nl

Schoonderbeek Installatietechniek
2e Loosterweg 3 - 2182CG Hillegom
(t) 0252-537537
www.schoonderbeek.nl

Distelveld 42
4853MC Bavel
www.ackers.nl

Nieuwe sponsors zijn te allen tijde van harte welkom